העיר גרנאדה יושבת לרגל הסיירה נבאדה, רכס ההרים המפורסם של ספרד, על נהר החניל (Genil).
הדארו, אחד מיובליו של החניל, חוצה את העיר. אחת הערים היפות בספרד היתה מקור השראה למשוררים וסופרים רבים, שהתפעלו מיופיה ומהדרה. אתרים היסטוריים רבים נמצאים בעיר שהיתה מאוכלסת כבר מהמאה ה-5 לספירה, ועברה כיבושים ושלטונות רבים, והמוכר שבהם הוא ארמון אלהמברה, אתר התיירות מספר אחד של גרנאדה ואולי של ספרד כולה. גרנאדה אינה רק אלהמברה, את הטיול בעיר כדאי לפתוח מנקודה מרכזית שאין כל קושי לזהותה ולהגיע אליה: כיכר איזאבל לה קאתוליקה ("Plaza de lsabel la Catolica") הממוקמת בנקודת מפגש שתי השדרות המרכזיות בעיר גראן וייה דה קולון ("Gran Via de Colon") וקאייה דה לוס רייס קאתוליקוס ("Calle de los Reyes Catolicos"). הכיכר מושכת תשומת לב בגלל המזרקה הגדולה שבמרכזה, וסילוני המים שמקיפים את הפסל המרכזי. הפסל המשחזר את המעמד ההיסטורי שבו חתמה המלכה איזאבל על כתב הסכמה שאיפשר לקולומבוס להפליג לגילוי העולם החדש. בנק סטנדרטי שולט על כל הכיכר הפעלתנית המלאה במשרדים, שאין בה אף לא בית קפה אחד.
תרבות
גרנאדה היא מרכז הצוענים הגדול בספרד. חלקם עדיין חיים במערות בשולי ההרים של סיירה נבאדה. כשעומדים בארמון אלהמברה ומשקיפים אל ההרים, אפשר לראות את פתחי המערות. היום רוב המערות הפכו להיות בתי קפה ומועדוני פלמנקו.
גרנאדה יושבת במרכז אזור המכונה "הערים הלבנות". האזור מכונה כך משתי סיבות: הערים והכפרים שבתיהם מסויידים לבן; אדמת האזור היא אדמת גיר לבנה. הגידול העיקרי באזור הוא זיתים ושמן. למלוא כל רוחב הארץ מתפרשים כרמי זיתים המטפסים גם במעלה ההרים. המסיק מתרחש בחודשים דצמבר וינואר. מייבאים פועלים ממרוקו למשך חודשיים כדי לבצע את העבודה. יש כרמים פרטיים אבל יש הרבה קואופרטיבים שבהם העבודה מאורגנת וממוכנת.
היסטוריה
גרנאדה נוסדה כמושבה רומית. משנת 756 ועד שנת 1492 היתה בשליטה מורית (מורים – כך מכוני המוסלמים בספרד). במאות 13 – 14 הגיעה העיר לשיא עוצמתה התרבותית והכלכלית. גרנאדה, ששמה נגזר מפרי הרימון גרנאט, נקראה על ידי המוסלמים "אלגרנאטה אל יהוד", רימון היהודים, ואילו היהודים כינוה "רימון ספרד". היהודים מילאו תפקידים מרכזיים תחת שלטון המוסלמים. שמואל הנגיד (993 – 1056) היה הווזיר של ממלכת גרנדה וגם שר הצבא. בנו יהוסף ירש את כהונת אביו בשנת 1056 ונרצח בידי המון מוסלמי בשנת 1066, בן 31 במותו. בעיר נודעו גם המשורר משה אבן עזרא, יהודה אבן תיבון הפילוסוף והמתרגם, ודון יצחק אברבנאל שהעתיק את מגוריו לסביליה. הרובע היהודי היה בין כיכר נואבה לבין כיכר סנטו דומינגו. לאחר הכיבוש בשנת 1492הרסו הנוצרים את הרובע היהודי וכעבור חודשיים גורשו כ-200,000 יהודים מהעיר ומרחבי ספרד, וכמספר הזה נרצחו או בחרו להתנצר.
גירוש היהודים מספרד היה מה שכונה גזענות ממלכתית, שבמהלכה לא שפר חלקם של המוסלמים מזה של היהודים. בשנת 1500 אולצו כל המוסלמים ברחבי ספרד להתנצר, הם כונו "מוריסקוס", מוסלמים מורים, שאולצו להיות קתולים. המוריסקוס דבקו בדתם וכשהועמדו לדין בפני האינקוויזיציה טענו בדיוק כפי שטענו המומרים היהודים שיש להתיר לכל אדם לחיות באמונתו.
בגרנאדה קבורים פרננדו ואיזבלה, המלכים הקאתוליים שכבשו את העיר בשנת 1492, והיא גם עירו של נכדם קארלוס ה-5, שבנה בה את ארמונו, והכריז שבממלכתו אין השמש שוקעת לעולם. גרנאדה היתה המעוז המוסלמי האחרון בספרד שהוכרע על ידי הנוצרים. המשורר והמחזאי הנודע פדריקו גרסיה לורקה חי בגרנאדה, וגם נרצח בה על ידי שליחי פרנקו, שראה בו מתנגד המשטר.
מה לראות בגראנדה? אטרקציות, אתרי תיירות ומקומות חובה!
אלהמברה – Alhambra
האלהמברה היא קומפלקס מבנים מרשים שבסיסו מבצר וארמון עתיק, וסביבו מונומנטים ואתרי עתיקות רבים. האלהמברה (שיבוש של השם "אלחמרה" – האדומה בערבית) נמצאת על גבעה מוריקה בצידה הדרום מזרחי של העיר והוא נחשב לאחד מסמלי התרבות המורית. כשמטיילים בתוך הארמון ומשקיפים אל הרי סיירה נוודה שממול, אפשר לראות את פתחי המערות של הצוענים, הכרויות על צלעות ההרים, והיום משמשות איזור בילוי לילי.
היסטוריה
תחילתה של אלהמברה במצודה מורית שנקראת אלקאזאבה (הטירה), שנבנתה במאה ה-9 על גבעה מעל לנהר דארו. יוסוף ה-1 ובנו מוחמד ה-5 בנו את הארמון הנאצרי ואת חומת המגדלים במאה ה-14. עם השנים בנו השליטים המורים במתחם אלהמברה את הארמונות, גני החנרליפה, מחנות לשומרי המתחם, ומכלול בניינים אשר שימשו למגורי אנשי החצר, וכן בתי ספר, מרחצאות ובריכות. בתחילת המאה ה-17 ננטשה המצודה, ושימשה מקום מקלט למפרי חוק ולנוודים.
כשכבש נפוליאון את ספרד הפכה האלהמברה למקום משכן חיל המצב הצרפתי. ב-1814 הגיע לגרנאדה ארתור וולזלי אשר הביס את הצרפתים ושחרר את ספרד ופורטוגל מעול הצבא הצרפתי. הוא התרשם עמוקות מאלהמברה, ומימן את נטיעת חורשות העצי הבוקיצה סביב המתחם. בשנת 1829 הגיע לעיר וושינגטון אירווינג, דיפלומט אמריקני שהוקסם מהאלהמברה ובחר להתגורר בה, בספרו "אגדות מן האלהמברה" שיצא לאור בשנת 1832, הצית את דימיונם של הבריטים והאמריקנים. עד מהרה הפך המתחם מוקד עלייה לרגל לתיירים מרחבי אירופה וארה"ב. ראשי הממשל התחילו לקלוט שהם יושבים על מכרה זהב בלתי מנוצל, ובשנת 1860 פתחו במבצע לשיקום המתחם, הנמשך עד עצם היום הזה. הקומפוזיטור הספרדי עמנואל דה פאייה התרשם מאוד מארמון אלהמברה ומיופיו המזרחי, וכתב בהשראתו את יצירתו "לילות באיי ספרד".
טיפים
במכלול שלושה חלקים מובחנים: אלקסר – המבצר, החלק הצבאי; אלמדינה – הארמון; וגני החנרליפה – גן הח'ליפה. גם בכרטיס הכניסה הכללי יש שלושה תלושים, הנתלשים אחד אחד בכל כניסה לכל אחד מהחלקים.
בעונה מומלץ להזמין כרטיסים מראש. אפשר להזמין עד שלושה ימים מראש. ניתן להזמין גם בבנק BBV (בצבע כחול), המוכר רק הוא כרטיסים. אפשר גם להגיע בשעות הבוקר, עוד לפני שעת הפתיחה, כל זאת כדי לא להישאר בחוץ. מספר המבקרים מוגבל ל-8,000 מבקרים ביום. בגלל שהביקוש גדול מההיצע, הכניסה במסגרת קבוצות. כל חצי שעה נכנסת קבוצת מבקרים אחת. הכרטיס תקף לאותו יום בלבד. טלפונים לרכישת כרטיסים ולמידע כללי: 958-220912, 958-221503, 902-224460, בשעות 08:00 -24:00. ניתן לקנות גם כרטיסים במרכז העיר, בכיכר איזבל לה קאתוליקה או ב-BBV, בשעות 09:00 – 14:00 (כאן נשלם תוספת עמלה בשיעור 12%).
מקומות באלהמברה
הארמונות הנאצריים
הארמון הראשון נבנה בימי יוסוף ה-1 בשנים 1334-1351 והשני בימי בנו מוחאמד ה-5 1354-1391. הראשון מסביב לפאטיו דה לוס אראיינאס.
המקסואר
המקסואר מן המאה ה- 14, שימש בעידן המורי כמרכז למשפט, לאדמיניסטרציה ולפיננסים. הנוצרים הסבו אותו למקום תפילה השמור לשליט.
אולם השגרירים
גדול האולמות שבארמון ופנינת החן של אלהמברה, שימש מרכז חיים הפוליטיים והדיפלומטיים של הממלכה. באולם זה בחודש מרץ 1492 נחתם הצו.
ארמון קרלוס החמישי
הקיסר קרלוס ה-5, 1516-1556, שהיה קיסר האימפריה הרומית הקדושה ושלט גם בספרד, החליט לבנות ארמון משלו בלב מבני האלהמברה.
החנרליפה וגניו
החנרליפה, שנבנה במאה ה-14, היה ארמון הקיץ של מלכי גרנאדה המוריים. בחורף ישבו המלכים באלהמברה ובקיץ סרו אל נווה קיץ זה.
המצודה (אלקסאבה)
המצודה נבנתה במאה ה-9 והיא המבנה העתיק ביותר במכלול אלהמברה. הכניסה מכיכר אלחיבס (Plaza de los Aljubes), עליה משקיפים.
חדר שתי האחיות
סאלה דה לוס הרמאנאס, חדר שתי האחיות, בנוי בצידה הצפוני של חצר האריות, הפונה לעבר החומה. בדקורציה כבירה.
חצר האריות
כנראה החצר המפורסמת והמצולמת ביותר באלהמברה. החצר המרובעת מוקפת שדרות עמודים כפולי וקשתות, בסגנון המורי המובהק.
חצר ההדסים
חצר ההדסים נקראת בשם זה, בזכות ההדסים הצומחים בה ותוחמים את הבריכה שאורכה 34 מ' ורוחבה 7 מ', עם המזרקות שבתוכה.
חצר סולטנה
המיוחד בחצר זו הוא גזע העץ בן ה-700 שנה, המשמש לסיפור בגידת סוראיה, אהובתו של אבו א-חסן. ליד עץ זה ראה אבו א-חסן את סוראיה.
הקאפלה המלכותית – Capilla Real
המלכים פרננדו ואיזאבל הורו על בניית הקאפלה וכיום קבורים בה. עבודות הבניה החלו בשנת 1506 והושלמו בשנת 1521 בתקופת שלטונו של קארלוס ה-5. במוזיאון הקאפלה, לשעבר חדר הכמורה, טמון אוצר חשוב של פריטים בעלי ערך היסטורי ואומנותי כמו השרביט וכתר של המלכה, חרבו של המלך פריטי פולחן דתי, ספר התפילות של המלכה, דגלים, תשמישי קדושה ואוסף תמונות האישי של המלכה איזאבל.
הקאפלה עצמה מקושטת בעושר רב בקשתות, גילופים ותבליטים. הקירות מקושטים בסמלי גבורה ובניצחונות של המלכים הקאתוליים מימין לרחבת המקהלה, מאחורי מסך מעוצב להפליא, העשוי ברזל מעובדת, נמצא המוזולאום-דמויותיהם המפוסלות של המלכים הקאתוליים, ומנגד המוזולאום של דונה חואנה המטורפת ודון פיליפ היפה, הוריו של קארלוס ה-5.
קברי השיש המפוארים של פרננדו ואיזאבל נמצאים בכוך קריפטה תת קרקעית מתחת לקאפלה המלכותית. מול הקאפלה המלכותית, מעבר למדרחוב הצר, נמצא בית העירייה העתיק ("Ayuntamiento") שנבנה במאה ה-18, בסגנון הבארוק ושולב בשרידי המאדראסה ("Madraza"). האוניברסיטה המוסלמית שנבנתה בשנת 1349 בהוראת יוסוף ה-1 כוללת פאטיו מקסים ואולם מתומן המכותר בכיפה בסגנון מורי, המבנה משמש כיום לתערוכות מתחלפות.
כתובת
second right off Gran Via de Colon
טלפון
+(34)-958-22 92 39
הקתדרלה
את בניית הקתדרלה יזם קארלוס החמישי, שסבר כי הקפלה המלכותית קטנה מכדי לשמש כמקום תפילה גדול, מפואר ורב תהילה. הבנייה החלה בשנת 1528, ועם מותו של המתכנן בשנת 1563, העבודה נמשכה לפי תוכניותיו, למעט החזית הראשית שתוכננה בשנת 1667 בידי הצייר המפורסם אלונסו קאנו. התוצר הסופי היה רחוק מלמלא את רצונו של קארלוס. חזית הקתדרלה היא בעלת שלוש ארקאדות מרשימות, ובכניסה מקדמת את פני הבאים קפלת מאיור העגולה, המובילה אל אולם התווך. הקפלה מקושטת בציוריו של אלונסו קאנו, בחלונות ויטראז' צבעוניים. בין האוצרות הקתדרלה מוצגים אוסף שטיחי קיר מבריסל, כלי קודש שנתרמו על ידי איזאבל, ובגדים שנעשה בהם שימוש בטקסי הקתדרלה.
חצר הפחם או פונדק ידיד
בכניסה לחצר הפחם ניכנס לרחבת ידיים מרוצפת שבמרכזה היו פעם באר ומזרקה, כיום ישנה ברכה מלבנית המלאה במים, חצר הפחם בנוייה ממבנה בן שלוש קומות העומד על עמודים ובו עשרות רבות של חדרים. זוהי אכסניית החאן הגדולה והמפורסמת ביותר בגראנאדה המוסלמית שהייתה בשעתה בבעלות יהודית ושמה העברי הוא פונדק ידיד.
מאוחר יותר שימש המבנה חנות פחמים ומכאן השם חצר הפחם ("Ceeal del Carbon"). במבנה נמצאת לשכת התיירות העירונית.
לשכת התיירות בחצר הפחם
לשכת התיירות נמצאת בחצר הפחם הנקרא גם פונדק הידיד. במרחק קצר מכיכר איזבל לה קאתוליקה, מהכיכר יש לפנות לתוך הסמטה ולרדת ימינה ברחוב הצר ומיד שמאלה, בצד שמאל נמצא את הכניסה לחצר הפחם. ניתן גם להגיע מכיכר איזאבל לה קאתוליקה לרדת ברחוב המלכים הקאתוליים לכיוון דרום וליד בית מספר 29 שמספרו מובלט בצבע כחול, לפנות במדרחוב שמאלה עד לבית חצר הפחם.
הלשכה פתוחה בשעות 09:00-19:00 בימי שני עד שבת. ובימי ראשון 10:00-14:00
לשכה נוספת נמצאת בכיכר מאריאנה פינדה.
כתובת
Mariana Pineda 12
טלפון
+(34)-958-229 063
חם בטיול? אז קונים גלידה!
גלידריית לוס איטליאנוס – Los Italianos
גלידריה מצויינת אשר הוקמה ע"י משפחה איטלקית וחביבה ביותר. הגלידה עשויה מחומרים טבעיים ומדהימה בטעמה. בעיקר מומלצת גלידה בטעם תפוז ובטעם יוגורט.
כתובת: Gran Via de Colon, 4